Reportaj

În folosul comunității

139views

De-a lungul vieții am mai întâlnit și oameni care, prin efort propriu, bănesc sau material, și-au adus contribuția la îmbogățirea zestrei materiale a comunității din care făceau parte, uneori chiar și a altor comunități. Printre aceștia se numără și Viorel Prelipcean, intelectual de marcă și om de bază al cetății, actualmente având funcția de viceprimar al comunei Horodnic de Jos din județul Suceava.

Recent a dovedit, dacă mai era nevoie, că-și iubește mult comunitatea din care s-a ridicat și căreia îi este profund recunoscător. Din păcate, n-a vrut să-mi spună cât a cheltuit pentru ceea ce-a făcut și, cunoscându-l de foarte multă vreme, i-am dat dreptate. „Am făcut acest lucru din credință, din dragoste pentru istoria locului, pentru oamenii comunității, pentru înfrumusețarea plaiurilor horodnicene și, ce-i mai important, pentru a rămâne ceva în urma mea. În plus, cine va trece prin fața acestei cruci, își va aminti c-a construit-o un creștin de-al locului. M-am bucurat că, deși n-a mai contribuit nimeni alături de mine la ridicarea acestei cruci ( nici n-am pretins așa ceva) foarte mulți horodniceni, și nu numai, m-au încurajat în înfăptuirea acestei fapte creștinești. Oare nu-i destul ?” a spus acesta.

Și-acum să vă spun despre ce este vorba. Din oțel a plătit pentru a fi construită o cruce, aș spune eu că-i monumentală, înaltă de 32,3 m. S-a asigurat și electrificarea ei pe timp de noapte. Când se aprind becurile și cerul nu-i înnorat sau nu este ceață, crucea se vede până la Suceava, peste 40 de km. Și iată că, pe timp de noapte, ea poate fi și un far călăuzitor pentru drumețul rătăcit. „După cunoștințele mele această cruce ar fi a patra din țară ca dimensiuni. Asta din ce-am constatat eu intrând pe rețelele de socializare” a spus Viorel Prelipsean cu mândrie. Și sunt sigur că are dreptate, pentru că s-a documentat, după cum mi-a mărturisit, înainte de-a o face.

Aș spune că la sfințirea ei a fost o mare de oameni din sat, dar și din satele învecinate, așa cum se obișnuiește în Bucovina, probabil și în alte locuri, care țin să participe la asemenea evenimente. Cunosc cazuri în care credincioși din Bucovina au mers, pe jos chiar, zeci și zeci de km pentru a participa la vreun eveniment religios. De fapt, eveniment ortodox, ca aici, de importanță românească, civică și patriotică. Prin această participare masivă credincioșii ordodocși au vrut să demonstreze importanța pe care o acordă acestui gest creștinesc ortodox.

Consider că fotografiile alăturate sunt foarte sugestive pentru ceea ce-am arătat mai sus, mai ales despre mulțimea de credincioși care au asistat la acest eveniment la care a oficiat un sobor de preoți din parohiile ortodoxe și din parohiile învecinate.

Text-prof. Gheorghe Dolinski

Leave a Response